Artikel 19 oktober 2022

Cocaïnesmokkel via Schiphol: Celstraffen geëist voor vijftal

Op 19 oktober publiceerde het Noordhollands Dagblad onderstaand artikel (persbureau Argos):

Tegen vijf Noord-Hollanders die in december 2020 zijn veroordeeld voor smokkel van cocaïne via Schiphol zijn in hoger beroep celstraffen tot 8 jaar geëist.

De drie Haarlemmers (60, 54, 49), Hoofddorper (50) en Amsterdammer (43) zouden van mei 2017 tot eind november 2017 drugs via Schiphol hebben ingevoerd, onder meer in laadruimten van vliegtuigen die uit Suriname kwamen.

De vijf verdachten zijn eind 2020 veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 66 maanden. Tegen deze veroordelingen gingen de vijf in hoger beroep omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van de straffen en omdat ze zeggen deels onschuldig te zijn. Vier van de vijf zijn uit hun voorlopige hechtenis geschorst. De vijfde verdachte, de 54-jarige Haarlemmer die tot 66 maanden is veroordeeld, is voortvluchtig.

Als het aan de officier van justitie in hoger beroep (AG) ligt gaan alle vijf verdachten terug de gevangenis in. Volgens de AG vormden de verdachten samen met nog vier medeverdachten een criminele organisatie die via Schiphol de drugs het land in brachten. Van de groep van negen, zijn er vijf in hoger beroep gegaan. De andere vier hebben hun straf geaccepteerd, onder wie de 52-jarige hoofdverdachte uit Haarlem die veroordeeld is tot 7,5 jaar cel. Eén verdachte is in de tussentijd overleden.

Opslag

Volgens de AG was hier sprake van een criminele organisatie omdat alle verdachten een rol hadden bij de invoer van de cocaïne. Sommige verdachten werkten op Schiphol waardoor zij precies wisten hoe het er op de luchthaven aan toeging, anderen zorgden voor het vervoer, weer iemand anders stelde zijn bedrijfsruimte aan de Zwanenburgerdijk voor de opslag ter beschikking en de 52-jarige hoofdverdachte uit Haarlem coördineerde samen met de voortvluchtige Haarlemmer de organisatie.

Op deze manier wisten de verdachten in zeven maanden tijd acht keer drugs Nederland binnen te smokkelen. Van die acht transporten wist de douane er vier te onderscheppen. Zo werd op 10 mei en 4 juni 2017 in het achterste vrachtruim van het vliegtuig achter een plafondplaat 34 kilo cocaïne aangetroffen. Op 13 juni werd er bijna 3 kilogram cocaïne in een ander vliegtuig onderschept en op 28 juli van datzelfde jaar werden in twee bagagecontainers van een vliegtuig zeven staafvormige voorwerpen aangetroffen die in totaal ongeveer 1,5 kilogram cocaïne bevatten.

Nog vier transporten

Uit getapte gesprekken tussen de verdachten maakte justitie op dat er nog eens vier andere drugstransporten, buiten het zicht van de politie het land in waren gesmokkeld. Om welke hoeveelheden dat ging, is niet duidelijk.

De groep kwam in beeld na informatie van het Team Criminele Inlichtingen. Er zouden diverse mensen, waaronder medewerkers van Schiphol, zich bezighouden met de invoer van cocaïne die verborgen zat in vliegtuigen uit Suriname.

Op grond van die informatie besloot justitie telefoons af te tappen, gesprekken af te luisteren, camera's te plaatsen en observaties te verrichten. Door de grote hoeveelheid informatie kwam langzaamaan de groep verdachten in beeld.

Voetbalclub

Het bleek een vriendengroep die elkaar via hun werk op Schiphol en een voetbalclub uit Haarlem-Noord kenden. Sommige waren familie van elkaar. Een aantal van hen werkte op Schiphol bij de bagage-afhandeling en op het platform. Zij haalden de drugs uit het vliegtuig, laadden het op de bagagekarretjes en brachten de drugs naar de gereedstaande busjes die vervolgens het terrein afreden richting Haarlem, naar de woningen en een bedrijfspand van een aantal van de verdachten. Vanaf daar ging de drugs verder landinwaarts. In totaal zou er 1 miljoen zijn verdiend. Geld dat volgens justitie op ging in vastgoed, dure auto’s en reisjes naar onder meer Dubai.

Of de vijf verdachten terug de gevangenis in moeten, wordt over een paar weken duidelijk. Dan doet het hof uitspraak.

Iets gezien of gehoord dat niet klopt?

Melden kan op verschillende manieren. Kijk hier wat je kunt doen.

Melden