Ondermijning is georganiseerde criminaliteit, waarbij de onderwereld illegale activiteiten organiseert via de bovenwereld. Schiphol bestaat uit twee gebieden. Een openbaar gebied, landside, waar iedereen mag komen en een gebied voor werknemers met een persoonlijke toegangspas, airside. Het is voor criminelen interessant om via Schiphol bijvoorbeeld verdovende middelen, mensen, luxe artikelen of geld van airside naar landside te brengen. Criminele organisaties (de onderwereld) maken hiervoor misbruik van de dagelijkse werkzaamheden (door de bovenwereld), faciliteiten en legale structuren (zoals bedrijven, vergunningen en regelingen), zodat het minder opvalt.
Wees je bewust dat je een kwetsbare positie kan hebben op airside en landside. En bespreek of geef signalen door van dingen die je vreemd vindt. Jouw werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek voor jou. Daarvoor bestaat bijvoorbeeld een gedragscode in jouw bedrijf. Melden kan bij je eigen leidinggevende. Wil of kan je dat niet, dan kun je ook bij een vertrouwenspersoon terecht in jouw organisatie.
Verreweg de meeste collega’s die op de luchthaven Schiphol werken, doen het goed. Zij volgen de gedragscodes van hun werkgever als het gaat om integer gedrag. Heb je financiële problemen? Is er een andere reden waardoor je denkt dat je gevoelig of kwetsbaar bent voor verleiding door criminelen, praat er dan over in jouw organisatie. Je kan altijd terecht bij een vertrouwenspersoon.
Neem direct contact op met jouw leidinggevende, vertrouwenspersoon of meld het anoniem. Alleen dan kunnen de werkgevers er met elkaar voor zorgen dat Schiphol ook voor jou veilig blijft. Zo help je mee om criminaliteit aan te pakken.
Melden heeft zin. Elke werkgever volgt een protocol dat in werking treedt na een melding. Anoniem melden kan ook. Afhankelijk van het soort melding wordt bepaald wat er gebeurt. Dat kan uiteenlopen van een interne wijziging om bijvoorbeeld geen dienstroosters meer te kunnen wijzigen tot een strafrechtelijk onderzoek.
Elke melding wordt serieus genomen. Soms kan het leiden tot een interventie. Meldingen zorgen ervoor dat mogelijke misstanden op de luchthaven in beeld komen, zodat daartegen opgetreden kan worden. Zo kunnen we de luchthaven veiliger maken.
Neem zo snel mogelijk contact op met de vertrouwenspersoon in jouw organisatie. Samen onderzoeken jullie welke stappen je moet zetten om jouw persoonlijke situatie veiliger te maken.
Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group werken al lange tijd samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden op luchthaven Schiphol aan te pakken. Ook andere bedrijven zijn onderdeel van de aanpak door barrières tegen criminaliteit op te werpen. Samen houden we de luchthaven sterk. Naar aanleiding van de rapportage “Ondermijning op en rond luchthaven Schiphol” is de urgentie bekrachtigd en de aanpak verder geïntensiveerd.