Schipholmedewerkers melden steeds vaker dat zijzelf of collega’s worden benaderd en geronseld door criminelen. Inmiddels hebben criminelen ook openlijk douanebeambten en marechaussees op de korrel. „Dat betekent dat ze last hebben van onze aanpak op de luchthaven”, aldus burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer.
Deze week werd twee kilo drugs gevonden in de accu van een scootmobiel op Schiphol. De Douane kreeg argwaan nadat er tijdens een inspectie lijmresten bij de accu werden opgemerkt. Welke opmerkelijke drugsvondsten deed de Douane nog meer de afgelopen maanden?
In Den Haag moet ondermijnende criminaliteit hoog op de agenda blijven staan. Voor een succesvolle aanpak is een lange adem nodig, flexibiliteit, een groot lerend vermogen, innovatievermogen én samenwerkende partners die elkaar scherp houden, zowel in de samenwerking als in het benoemen van de prioriteiten. Het is nooit klaar!
In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is een onderzoeksrapport opgesteld, dat inzicht geeft in de aard en omvang van ondermijning op Schiphol. Het rapport onderstreept de urgentie om ondermijning aan te pakken en laat zien waar versterking in de publiek-private samenwerking en van maatregelen mogelijk is.
Privacywetten zitten in de weg om drugscriminelen die medewerkers op Schiphol ronselen nog beter aan te kunnen pakken. Die klacht komt van burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, die in Den Haag alarm slaat. „We moeten echt nadenken of criminelen dezelfde rechten hebben.”
Een speciaal team van de Koninklijke Marechaussee, de douane en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst heeft zes mannen opgepakt voor internationale drugshandel. Ze werkten bij bedrijven op Schiphol waardoor ze toegang hadden tot de luchthaven.
Een 48-jarige luchthavenmedewerker op Schiphol is afgelopen maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel, meldt de Marechaussee donderdag. De dag voor de aanhouding werd ruim 120 kilo cocaïne onderschept door de Douane op de luchthaven.
Een voormalig Schiphol-medewerker (40) is gisteren door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn rol bij de smokkel van honderden kilo's cocaïne via de luchthaven. De rechtbank rekent het de man uit Den Haag zwaar aan dat hij zijn functie als vrachtafhandelaar op Schiphol heeft misbruikt om de cokesmokkel mogelijk te maken.
Een speciaal opsporingsteam in Paramaribo heeft 593 kilo cocaïne gevonden in een vliegtuig van Surinam Airways dat onderweg was naar Amsterdam. Het vliegtuig is na een urenlange vertraging alsnog vertrokken.
In 2023 hebben de Marechaussee, de FIOD en de Douane in het samenwerkingsverband HARC (Hit and Run Cargo) twee keer zoveel drugs in beslag genomen als in 2022. Klinkt succesvol maar er zit ook een 'maar' aan dit verhaal. Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee vertelt het in Villa VdB.
De douane nam in 2023 op Schiphol bijna 2.250 kilo cocaïne in beslag: bijna twee keer zo veel als het jaar ervoor. Dat komt mede door een steeds intensievere samenwerking met op de luchthaven werkzame bedrijven. ‘Wij moeten onvoorspelbaar zijn om succes te boeken.’
De douane heeft in de Nederlandse zee- en luchthavens vorig jaar bijna 60.000 kilo cocaïne in beslag genomen, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaaroverzicht. Dat is meer dan in 2022, toen er ruim 51.000 kilo cocaïne werd gevonden.
Zeven mensen die op luchthaven Schiphol werken, zijn opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij drugssmokkel. Sommigen zouden de verdovende middelen naar het vliegveld hebben gebracht, anderen zouden ervoor hebben gezorgd dat de drugs in het laadruim van vliegtuigen konden komen.
De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag celstraffen opgelegd tot negentien maanden aan vier verdachten van een ladingroof op Schiphol in juni 2019. Toen werd voor een bedrag van 2,5 miljoen dollar aan elektronica buitgemaakt.
Het aantal drugskoeriers dat via Schiphol ons land probeert binnen te komen, is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit nog niet eerder gepubliceerde cijfers van de Koninklijke Marechaussee die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau. De afname kan volgens de Marechaussee onder andere te maken hebben met scherpere controles en toezicht waardoor drugscriminelen uitwijken naar andere luchthavens.
Aankomende stewards en stewardessen moeten een chantagetraining volgen. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant hebben drugscriminelen het gemunt op de kersverse werknemers van Schiphol. Burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans gaat over de veiligheid rondom de luchthaven en gaf een eerste gastcollege om de toekomstige stagiairs voor te bereiden.
Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.
De douane op Schiphol heeft afgelopen donderdag 136 kilo cocaïne en 9 kilo methamfetamine gevonden. De harddrugs werden aangetroffen in containers uit Mexico tijdens een controle. De Koninklijke Marechaussee meldt dit op Twitter.
De douane op Schiphol heeft begin december 60 kilo crystal meth gevonden op een vrachtplaat uit een vliegtuig, afkomstig uit Mexico. Volgens een woordvoerder van Douane Nederland had de drugs een minimale straatwaarde van 3 miljoen euro.
De douane heeft op Schiphol een grote vangst gedaan tijdens het controleren van een vracht afkomstig uit Mexico. In de platen die worden gebruikt om de vracht op te vervoeren trof de douane ongeveer 300 kilo cocaïne aan.
De douane op Schiphol heeft op maandag 50 kilo cocaïne gevonden. De coke zat verstopt tussen een partij rozen die afkomstig was uit Ecuador. Staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën, die over de douane gaat, was toevallig net voor een werkbezoek op Schiphol toen de drugs werden gevonden.
De douane op Schiphol heeft begin deze maand in totaal 110 kilo drugs in beslag genomen. Het gaat om een vangst van 50 kilo cocaïne en 60 kilo marihuana. Alleen al de cocaïne had een straatwaarde van 4 miljoen euro.
Opsporingsdiensten hebben begin deze maand drie mannen (33, 52 en 59) opgepakt op verdenking van drugssmokkel via Schiphol en witwassen. De cocaïne werd verstopt tussen bloemen, die met vrachtvliegtuigen vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol werd gevlogen.
Een 58-jarige man uit Nederland is woensdag 29 december door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) aangehouden op Schiphol op verdenking van witwassen. De verdachte had ruim 160.000 euro contant geld bij zich. Dat meldt de FIOD donderdag aan het einde van de middag.
Schiphol start een campagne om personeel bewust te maken van de gevaren van ondermijning. Onder het motto 'Geef criminelen geen kans' hopen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer dat medewerkers aan de bel trekken als ze iets verdachts opmerken of zelf de criminaliteit worden ingelokt.
Donderdag 9 september heeft Schiphol Trade Park Services (STP Services) twee convenanten ondertekend. Het convenant KVO-B (Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen) is behalve door STP Services ook ondertekend door de gemeente Haarlemmermeer, Politie en Brandweer Kennemerland. Gelijktijdig werd door STP Services en gemeente Haarlemmermeer ook het convenant Cameratoezicht Schiphol Trade Park ondertekend. Met beide convenanten kunnen maatregelen worden uitgewerkt ter bevordering van de veiligheid voor ondernemers en medewerkers op Schiphol Trade Park, een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar SADC.
Een ex-Schipholmedewerker uit Heiloo moet twee jaar de gevangenis in. Dit vanwege zijn deelname aan een criminele organisatie plus betrokkenheid bij voorbereidingen om vanuit Peru zeven kilo cocaïne Nederland in te voeren.
Op Schiphol heeft de douane 300 kilo cocaïne onderschept. De drugs kwamen Nederland binnen met een vrachtvliegtuig uit Quito, de hoofdstad van Ecuador. Dat meldt het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van FIOD, Koninklijke Marechaussee en douane.
2,6 miljoen euro trekt demissionair minister Ferd Grapperhaus in totaal uit om de criminaliteit op en rond Schiphol aan te pakken. Waarom is hier eigenlijk zoveel geld voor nodig? En wat voor boevenpraktijken vinden er dan allemaal plaats in en om de luchthaven? NH Nieuws legt de situatie uit aan de hand van zes vragen.
Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft nog meer geld uit voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol. De komende twee jaar wordt er 1.9 miljoen euro door het ministerie overgemaakt om het drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren onmogelijk te maken op de luchthaven toe te slaan en personeel te ronselen voor het vuile werk.
De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden elf verdachten aangehouden in verband met de diefstal van twee grote partijen iPhones op de luchthaven Schiphol. Bij de diefstallen, vorig jaar, werd in totaal voor 18,5 miljoen euro aan telefoons buitgemaakt.
De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag celstraffen van 9 maanden tot 7,5 jaar opgelegd aan in totaal acht drugssmokkelaars, die via Schiphol harddrugs invoerden. Dit gebeurde van mei 2017 tot eind november 2017.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft 700.000 euro extra uit aan de bestrijding van ondermijnende drugscriminaliteit op Schiphol. Criminelen kunnen nu nog te vaak ongehinderd hun slag slaan op de luchthaven, dankzij zwakke plekken zoals in de bagagekelders en op Schiphol-Oost. Bovendien worden schoonmakers, cateringmedewerkers en bagagepersoneel geronseld om het vuile werk op te knappen.
Het openbaar ministerie verwijt twee Haarlemmers deelname aan een criminele bende, die drugs zou hebben gesmokkeld via Schiphol. De twee zouden in 2017 betrokken zijn geweest bij de invoer van 40 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika en bij voorbereidingshandelingen voor het invoeren van drugs.
Ladingdieven hebben voor maar liefst drie miljoen euro aan iPhones gestolen. De Marechaussee houdt er rekening mee dat de roof met hulp van binnenuit is gepleegd en maakt zich zorgen om het aantal miljoenendiefstallen rond de luchthaven.
De gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol gaan samen de strijd aan tegen criminelen die het wettelijke gezag ondermijnen. Burgemeester Marianne Schuurmans presenteerde het project bij de lancering van de gemeentebegroting in 2019.
Sinds 1 juli 2019 is Dik als wijkopperwachtmeester werkzaam op Schiphol-Oost. Hij maakt onderdeel uit van de brigade Politie en Beveiliging. Uit onderzoek bleek dat er al langere tijd behoefte was aan een “wijkagent” in dit gebied.
De meeste medewerkers van KCS doen hun werk met plezier en zoals van hen verwacht wordt. Toch is er ook criminaliteit op de werkvloer. Die wil KCS tegengaan, samen met onder andere de Douane en de Marechaussee. En het personeel wordt gevraagd om mee te helpen.