Op 25 februari publiceerde NH Nieuws onderstaand artikel (foto NH Media):
Op 25 februari 2005 rijdt een groepje mannen met automatische wapens in een gestolen KLM-busje op een vrachttoestel af. Ze dwingen de medewerkers een lading diamanten ter waarde van ruim 70 miljoen euro af te staan. Met een volgeladen bus rijden de dieven het platform weer af. Het busje wordt later onder een viaduct in Hoofddorp aangetroffen.
Twee KLM-medewerkers, Ramazan N. en Raoul T., blijken een sleutelrol te hebben gespeeld: zij leverden de criminelen werkkleding en hielpen hen toegang te krijgen tot het beveiligde platform van de luchthaven. Twintig jaar na de diamantroof is misdaad op Schiphol nog steeds actueel. Hoewel de beveiliging sindsdien enorm is aangescherpt, komen drugscriminelen nog altijd binnen, vaak dankzij medewerkers die de poorten wagenwijd open zetten.
Criminelen hebben Schiphol-medewerkers met toegangspas nodig om misdaden als de Diamantroof te kunnen plegen, of om bijvoorbeeld drugs te smokkelen. Drugssmokkel is het grootste probleem op de luchthaven, met name van cocaïne. De Douane onderschepte in 2024 zo'n 2400 kilo op Schiphol. De criminelen worden steeds creatiever en vinden telkens nieuwe manieren om drugs te smokkelen.Op Schiphol werd cocaïne bijvoorbeeld aangetroffen in chocola, in de pitten van vruchten, in een adapter en bevroren kokosolie. "Het blijft een kat-en-muisspel, en daar proberen we constant op in te spelen", zegt Jeroen van het Team Ondermijning van de Douane.
"Het probleem is groter dan we dachten", vertelt burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente uit 2021. Op Schiphol komt ondermijnende criminaliteit overal voor: van het platform tot de afhandelloodsen en van de onderhoudshangars tot de bagagekelders. Ook sectoren zoals schoonmaak en catering blijven niet buiten schot.
In alle lagen van de bedrijven maken criminelen slachtoffers. Soms worden er hele netwerken opgerold. "Het is als een veelkoppig monster", zegt Saskia Wildemors. "Als je één hoofd afhakt, komt er ergens anders weer een kop op."Sindsdien zijn er extra barrières opgeworpen, zoals aanvullende camerabewaking en strengere controles. Ook de screening is verder aangescherpt. Daarnaast krijgt personeel training om weerbaarder te zijn tegen criminele beïnvloeding.
Michael van der Heide van de Marechaussee beschrijft in de aflevering hoe gehaaid criminelen te werk gaan en hun slachtoffers onderzoeken. "Ze weten precies waar jouw kwetsbaarheid ligt, daar hebben ze een goede voelspriet voor. Iedereen plaatst tegenwoordig alles maar op internet.""Om een voorbeeld te noemen: jij brengt je zoon of dochter naar voetbal in uniform. Als dat opvalt op een gegeven moment door criminelen, kunnen ze kijken of je een mogelijk doelwit bent. Het begint dan heel voorzichtig: 'oh wat leuk, jij werkt voor die organisatie, mijn zoon wil daar misschien ook werken, misschien moeten we een bakkie doen'.""Op een gegeven moment zeggen ze: je krijgt van mij vijftigduizend euro als je dit klusje doet. Dat is natuurlijk makkelijk geld verdienen, zeker als je bijvoorbeeld in de schulden zit." Maar volgens Van der Heide Volgens stap je er daarna niet zo makkelijk meer uit.
"We weten wat we oppakken, maar we weten niet wat er doorgaat. Maar we zien wel dat door het opwerpen van heel veel barrières, er op andere plekken een toename is. En dan hopen we dat dat komt omdat het bij ons te lastig is", zegt burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. "Maar heel eerlijk: ik kan nooit bewijzen dat onze aanpak werkt."Schuurmans spreekt van een structureel probleem. "Zolang er criminelen zijn, moeten we steeds blijven kijken naar de manieren waarop zij acteren en daarop handelen. Dus dit is een structureel probleem dat we ook structureel met elkaar moeten blijven aanpakken."
In de nieuwe aflevering van het programma NH Airtime over de Diamantroof spreekt Schiphol-verslaggever Eline Boshuizen onder andere met de officier van justitie die destijds een grote undercoveroperatie opzette om de criminelen te kunnen pakken. Deze en andere afleveringen kun je ook bekijken op het YouTube-kanaal van NH Airtime..