Op 19 juni publiceerde de Alkmaarsche Courant onderstaand artikel (foto: ANP):
De 48-jarige man werd eind 2012 benaderd door drugscriminelen. Tegen betaling zou hij zendingen, met daarin de harddrugs verstopt, voor douanecontrole van de bagageband halen en buiten het luchthavengebouw aan bendeleden overdragen.
De man gaf zijn werkroosters door en kreeg een speciale telefoon om met zijn opdrachtgevers te kunnen communiceren. Hij speelde ook lijsten met vluchtnummers en aankomsttijden door.
In computersystemen kon de Heilooënaar precies zien in welke container de lading in Amsterdam aankwam en waar hij die kon oppikken. Bovendien had hij met een speciale pas toegang tot de bagagekelder.
Ondanks diverse pogingen om verdovende middelen te importeren, kwam het daar uiteindelijk nooit van. De ene keer werd een koerier opgepakt, dan zag het op het vliegveld van Lima (Peru) 'blauw van de politie' of werd het de verzenders om andere redenen te heet onder de voeten.
Toen de bende was opgerold en ook de Schipholmedewerker werd opgepakt, trof de politie bij huiszoeking in zijn toenmalige woning vijfduizend euro, honderd biljetten van vijftig, in zijn jas aan. Dit bedrag zou hij als voorschot betaald hebben gekregen.
De rechtbank in Haarlem legde hem eerder tien maanden gevangenisstraf op. Tegen dat vonnis ging de man, die na zijn arrestatie zijn baan en huis verloor, in hoger beroep. De aanklager bij het hof in Amsterdam eiste twintig maanden cel.
Het hof maakte daar een nog hogere straf van (twee jaar), omdat het er zwaar aan tilt dat de inwoner van Heiloo misbruik van zijn privileges op zijn werk heeft gemaakt en daarmee een 'onmisbare schakel' binnen de criminele organisatie was.
Twee kopstukken van de bende kregen respectievelijk vijf jaar en acht maanden gevangenisstraf plus drie jaar en elf maanden cel opgelegd.